Menu Sluiten

Boy Edgar-Prijs voor Jeroen van Vliet

 

De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan pianist en componist Jeroen van Vliet.

Onderdeel van de prijs is een door Van Vliet zelf samen te stellen concertavond op 14 december 2014 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. De concertavond wordt live uitgezonden in VPRO’s Vrije Geluiden op Radio 6.

Jeroen van Vliet (1965) staat bekend als een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland, een meester van de nuance en subtiliteit. Hij is een musicus en componist die een sterk gevoel voor melodie en harmonie combineert met avontuur en experiment. Hij maakte naam in de groepen van saxofonist Paul van Kemenade en bassist Eric van der Westen, en speelde met zijn Fender Rhodes vanaf het begin een onderscheidende rol in Eric Vloeimans’ Gatecrash. Na zijn North Sea Jazz Compositieopdracht in 2008 creëerde hij meer ruimte voor eigen projecten, zowel solo als voor zijn groepen Estafest (met violist Oene van Geel, gitarist Anton Goudsmit en saxofonist Mete Erker) en OGU (met gitarist Bram Stadhouders en drummer Etienne Nillesen).. Cd-uitgaven van deze groepen oogstten uitsluitend lovende kritieken.

De Buma Boy Edgarprijs jury roemt Van Vliet als onderscheidend musicus, met een eigen stem in de traditie waarmee hij de kloof tussen genres overbrugt en met een oneindige zucht naar avontuur:

“Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank. Juist deze klank vormt de inhoud, de dimensie, de diepgang. Hierin is Van Vliet ongenadig geloofwaardig.”

“Een meesterlijk pianist met kwaliteiten op uiteenlopende gebieden. Zijn toucher, maar vooral zijn lyrische benadering van muziek en klank, maken hem herkenbaar en geliefd (….) Altijd voel je de spanning van het moment, de liefde voor improvisatie.”

“Zijn eigen taal herbergt een open geest die hem overtuigend laat klinken in werelden van klassiek, kamermuziek, ambient, vrije impro, groove, elektronische muziek en traditionelere jazzvormen.”

Tot slot merkt de jury op dat de keuze voor Van Vliet zich gaande het juryberaad steeds nadrukkelijker liet voelen, waarna zonder enige twijfel de beslissing unaniem werd genomen. Hierbij gaat de vergelijking met Van Vliet’s muziek mooi op: “Van Vliet’s verschijning en zijn noten schreeuwen niet om aandacht. Maar tegelijkertijd voel je de finesse, persoonlijkheid en onvoorwaardelijke overgave (….) Sluipend maken zijn verhalen zich van je meester.”

De jury van de Buma Boy Edgarprijs 2014 bestaat uit:
Frank Bolder, voorzitter (programmeur North Sea Jazz Festival en LantarenVenster Rotterdam)
John Thomas, secretaris (directeur Axes Eindhoven)
Mijke van Wijk (programmamaker Radio6 Soul&Jazz)
Jurre Wieman (hoofd techniek Bimhuis)
Tim Sprangers (freelance jazzjournalist)

De prijs en de historie
De Buma Boy Edgarprijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgarprijs in samenwerking met het Bimhuis.
De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgarprijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgarprijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgarprijs. Recente winnaars zijn Ernst Glerum (2009), Anton Goudsmit (2010), Ferdinand Povel (2011), Yuri Honing (2012) en Oene van Geel (2013).

Meer over de Boy Edgar Prijs

 

Deel bericht

Laatste nieuws